úterý 21. února 2012

Abraham Lincoln: Lovec upírů a Pýcha a předsudek a zombies

Abraham Lincoln: Lovec upírů
LOL.

Na IMDb jsem našel trailer na nový hororově-životopisný film - Abraham Lincoln: Vampire Hunter.  Premiéru v USA má mít 22. června 2012. Scénář k této šílenosti (kterou si samozřejmě nenechám ujít!) vznikl podle stejnojmenné knihy Setha Grahama-Smithe.

Tento autor se již proslavil originální úpravou Pýchy a předsudku, jíž nazval Pýcha a předsudek a zombies - v kinech v roce 2013. Seth Grahame-Smith si Jane Austenovou asi velice oblíbil, neboť v zámoří již vyšel i Rozum a cit a mořské obludy. Využil přitom klasických knih, které jsou ve veřejném vlastnictví a nevztahují se na ně autorská práva.

Některé pasáže Austenové zanechal, jiné poupravil a přidal některé vlastní, úplně nové. Člověka prý až zamrazí z toho, jak to do sebe zapadá - např. v původní Pýše a předsudku není vysvětleno, proč se u malého městečka utáboří tolik vojáků. Teď už bezpečně víme, že to bylo kvůli zombíkům.

Pýcha a předsudek a zombies
Mně to rozhodně připadá jako skvělý nápad, protože díky těmto hloupostem literární klasika nezůstane úplně zapomenuta a možná některého ze čtenářů Rozumu a citu a mořských oblud nadchne natolik, že si bude chtít přečíst i originál.

Malé upíří ženy
Čekám, kdy někoho napadne přepracovat i některá naše díla - Staré pověsti české by s ninji, zombíky a upíry jistě byly mnohem zajímavější. Nebo třeba Psohlavci, kteří by vyprávěli o klanu vlkodlaků? A co Tomáš Garrigue Masaryk: ničitel démonů?

Z přepracovávání klasických autorů už se v USA stal výnosný byznys, o čemž svědčí i plánované filmy. Kromě toho tato díla strhávají důležité knihy (v případě Lincolna osobnosti) z pomyslného piedestalu a přibližují je i současným čtenářům. Za mě palec nahoru!
Jana Eyrová: přemožitelka upírů
Rozum a cit a mořské obludy

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!