středa 15. února 2012

In Time: dobrý film se špatnou myšlenkou

Jedno mrazivé sobotní odpoledne jsem si řekl, že je zase na čase pustit si nějaký nový film. Podle traileru a hodnocení na ČSFD jsem si zvolil sci-fi In Time (Vyměřený čas). Přináším exkluzivní recenzi.

Hrají: Justin Timberlake (na to, jak příšerně zpíval, umí hrát celkem dobře), Amanda Seyfried (bloncka z Mamma Mia), Alex Pettyfer (hezounek z "Jsem číslo čtyři"), Cilian Murphy (zloch z Inception) a ve vedlejší roli se mihli i Olivia Wilde (kráska z Dr. House) a Johnny Galecki (Leonard z Big Bang Theory). 

In Time se odehrává v neurčitě vzdálené budoucnosti, kde všichni stále vypadají na pětadvacet. Cenou za krásu a věčné mládí však je čas. Čas se využívá jako platidlo - koupíte si oběd? Tak vysolte 30 minut. Chcete lístek na bus? Dvě hodiny. Naopak se taky dá vydělat, takže ti úspěšní mohou žít tisíce let, zatímco chudáci umřou v šestadvaceti, protože jim čas vyprší.

Je to skutečně originální nápad a tvůrci si moc vyhráli s vykreslením světa a jeho rozdílů. Chudí žijí ze dne na den (doslova) mezi anonymními industriálními budovami, nesmrtelní boháči v luxusních vilách či prosklených mrakodrapech. Chudí neustále spěchají, protože jim nezbývá moc času, zatímco bohatí mají celou věčnost. 

Justinu Timberlakeovi znuděný boháč věnuje 116 let svého života a spáchá sebevraždu. Správce času Cilian Murphy (obdoba policisty) se však domnívá, že je boháčovi ukradl, a tak začíná pronásledování. Justin Timberlake se setkává s Amandou Seyfried, dcerou bohatého průmyslníka, zamilují se do sebe a společně začnou bojovat proti "nespravedlnosti". A tady veškerá pozitiva filmu končí.


V budoucnosti bude mít každý hodiny,
které mu odměřují zbývající čas.

Vím, že Hollywood je zřejmě nejlevicovější místo v USA, ale děj filmu v podstatě hlásá komunistickou myšlenku, že bez ohledu na píli a na to, jak se lidi ke svému tělu chovali, mají mít všichni stejně dlouhý život. Proto jsem rozhodně neschvaloval, když futuristický Robin Hood a Lady Mariane začali vykrádat časové banky a rozhazovat roky mezi "chudý lid".

Kamera, hudba (připomínající tikot hodin) i na pohled krásné a mladé osazenstvo stojí za zhlédnutí, ale až si film pustíte, pokuste se nevnímat děj. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!