pondělí 13. února 2012

KOMIKS: Archieho retro kouzlo

V České republice jsou bohužel Archieho komiksy celkem neznámé. Já na nich mám rád vtip, hravost, krásné kresby a zachycení jedinečné atmosféry všedního amerického života na konci 40. a během 50. let.

Betty hraje americký fotbal proti Veronice
Veronica, Betty a Archie v 50. letech
Archie začal původně vycházet po druhé světové válce každý den v novinách jako komiksový strip. Ve třech a čtyřech okýnkách čtenáře dokázal zaujmout svěží jiskrou, střetem generací a laskavým humorem. V padesátých letech pak dostal zrzavý teenager své vlastní komiksy.

Veronica vysvětluje, proč na podzim ráda nosí sukně...
Sešity s příhodami nemehla Archieho, krásné a bohaté Veronicy (ta černovlasá), roztomilé a chytré Betty(ta blondýna), jedlíka Jugheada, zlomyslného Reggieho a dalších postav vychází dodnes.

Ve 21. století samozřejmě mají všechny postavy v kapse iPhone a conversky na nohách a ochraňují životní prostředí. Mně se nejvíc líbí právě ty staré díly, kde Archie vlastní pojízdný vrak z 20. let, popíjí s přáteli mléčné koktejly, hraje americký fotbal, poslouchá gramofonové desky nebo jukebox, Betty a Veronica nosí slušivé šaty a největší Archieho starost je, zda má na ples pozvat Betty, nebo Veronicu.
V rytmu swingu!

A největší záhada, kterou tvůrci neobajsnili ani po 80 letech publikování nových a nových příhod: jak to, že na takového pihatého zrzka všechny holky letí jako můry na světlo?


Pokud si chcete Archieho veselá dobrodružství přečíst u nás, doporučuji objednat z Amazon.com. Česká komiksová nakladatelství neuvažují ani o vydání žádného z mnoha výběrů toho "the best". Nejspíš proto, že Archieho humor často stojí na slovních hříčkách, které dávají smysl v angličtině, ale nejdou přeložit do češtiny.

I když je Archie bláznivě zamilovaný do Veronicy,
Betty se na svého miláčka nedokáže hněvat dlouho.


1 komentář:

... a tak jste pravili vy!