neděle 5. února 2012

Žijící legendy

Některé z nich pamatují ještě natáčení němých filmů, přerod ve zvukový film i nadšení hollywoodského průmyslu v prvních dnech druhé světové války. Řeč je o dosud žijících filmových hvězdách, které hrály již v dobách, kdy naše babičky teprve tahaly kačera.

Olivia de Havilland
Olivia de Havilland (*1916) - jedna z posledních žijících účastnic natáčení Jihu proti severu (1939) se proslavila už v roce 1935, kdy zazářila po boku Errola Flynna v pirátském filmu Captain Blood. Jejich spárování slavilo takový úspěch, že si s ním zahrála ještě v několika dalších filmech, např. v Dobrodružství Robina Hooda (1938). Známá je taky díky špatným vztahům se svou slavnou (a také stále žijící) sestrou Joan Fontaine (*1917).

Kirk Douglas
Kirk Douglas (*1916) - dnes slavný hlavně jako otec herce Michaela Douglase, debutoval v roce 1946, ale dobu největší slávy zažil v 50. a 60. letech s filmy The Bad and the Beautiful (1952), kde hrál po boku Lany Turner, a Spartacus (1960) v režii Stanleyho Kubricka. Naposledy si zahrál v roce 2004 ve filmu Illusion, vidět jsme ho mohli i na loňském předávání Oscarů.
Shirley Temple

Shirley Temple (*1928) - ve 30. letech nejslavnější dítě Hollywoodu se s příchodem puberty musela rozloučit s hlavními rolemi a kariéru ve filmovém průmyslu zakončila v roce 1949. Později se věnovala politice a působila jako velvyslankyně USA v Československu na počátku 90. let. Na internetu jsou k vidění fotky, kde si povídá s Marlene Dietrich, sedí na klíně Garymu Cooperovi a předává Oscary Waltu Disneymu za Sněhurku a sedm trpaslíků.

Mickey Rooney
Mickey Rooney (*1920) - poprvé si zahrál v němé grotesce Not to Be Trusted z roku 1926 a jeho kariéra se řadí k těm nejdelším v dějinách filmu. Jakožto aktivní dědeček hrál i ve filmu The Muppets, který měl premiéru loni na podzim. Nejvíce se ale proslavil ve 30. a 40. letech, kdy účinkoval v sérii úspěšných filmů Andy Hardy. Často si také střihnul roli po boku Judy Garland (ta hrála Dorotku v Čaroději ze země Oz) v několika muzikálech MGM a ve vedlejší (a často kritizované) roli se objevil ve Snídani u Tiffanyho (1961).

Luise Rainer
Luise Rainer (*1910) - dnes 102letá paní pochází z Německa, kde v letech 1932 a 33 natočila pár filmů. Po nástupu Hitlera utekla do USA, kde její hvězda rychle vylétla nahoru. Na vrcholu se ocitla v roce 1936 s velkolepým životopisným muzikálem Velký Ziegfeld. O rok později se objevila v dobře přijatém filmu Dobrá země. Za tyto dvě role dostala Oscary a je tak nejstarší stále žijící držitelkou zlaté sošky a navíc spolu s Katherine Hepburn jediná, kdo zvítězil dva roky po sobě. Ve 40. letech její kariéra zmizela stejně rychle jako se objevila, i když se zoufale chtěla zase dostat na výsluní.
Maureen O'Hara

Maureen O'Hara (*1920) - rudovlasá Irka přišla do Hollywoodu na konci 30. let, aby se objevila v dramatu Zvoník od Matky Boží (1939). Díky roli Esmeraldy se dostala i k ceněnému filmu Bylo jednou zelené údolí (1941) a k vánoční klasice Zázrak v New Yorku (1947).

Lauren Bacall
Lauren Bacall (*1924) - na stříbrném plátně se poprvé objevila v roce 1944 v noirovém Mít a nemít, kde se setkala se svým budoucím manželem Humphreym Bogartem. Následovala řada noirových filmů, v nichž ztvárňovala tajemnou femme fatale, zlodějku či jiný typ drsné dívky. Fanoušci Marilyn Monroe ji znají z komedie Jak si vzít milionáře (1953). Před několika lety se o ní psalo v souvislosti s ostrou kritikou současných filmů a hereček.

Doris Day
Doris Day (*1922) - zlatovlasá herečka a zpěvačka se k filmu dostala ve 40. letech a nejlépe jí to šlo v lehkých komediích a muzikálech, kde mohla uplatnit i svůj hudební talent. Objevila se však i v thrilleru Alfreda Hitchcocka Muž, který věděl příliš mnoho. Před kameru se naposledy postavila na začátku 70. let a od té doby si užívá důchodu ve slunné Kalifornii a čas od času vydá desku svých písní.

Carla Laemmle
Carla Laemmle (*1909) - neteř zakladatele studia Universal se nikdy nedopracovala dál než do komparsu a vedlejších rolí, hrála ovšem i v původním Fantomovi opery (1925), prvním zvukovém filmu, který vyhrál Oscara - The Broadway Melody (1929) a v legendárním Draculovi (1931) s Bélou Lugosim. Dnes pilně sepisuje svoje vzpomínky na léta u filmu, na spolupráci s dávno zapomenutými hereckými génii a vystupuje v dokumentech o studiu Universal.

3 komentáře:

  1. Ještě bych doplnila Joan Fontaine(nar. 22.10.1917), sestru Olivie de Havilland. Mám ji radši než její sestru, hlavně proto, že jsem ji viděla ve filmech A. Hitchcocka, kde se mi moc líbila. Jak po herecké stránce, tak po fyzické.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za koment, Joan Fontaine je tam uvedená mimoděk u Olivie de Havilland, protože já zase viděl víc filmů s ní. Musím to napravit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Nesmíme opomenout v létě slavící 102 ! narozeniny mexickou herečku LUPITU TOVAR nar.1910 která hrála např.ve španělské verzi 1931 DRACULY v Universalu.Lupita je kamarádka Carly Laemmle,a od roku 1932 až do 1988 byla žena Teplického rodáka čecho američana Paula Kohnera-producenta a zástupce UNIVERSALU a Carla Laemmleho v Čechách.Lupita a Pul mají 2 děti producenta Pancha a herečku Susan,jejich 2 vnuci jsou režiséři Paul a Chris Weitzovi(např.PRXI PRCI PRCICKY)

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!