úterý 20. března 2012

Holešovská výzva vyzývá k puči!

Přišla krize. Donutila politiky šetřit a podniky propouštět. Lidi pocítili lehčí peněženky, nemůžou si dovolit tolik věcí jako před krizí. Do toho všeho přišla inflace a ceny rostou. Pak se objeví někdo, kdo řekne, že to všechno změní: že vymění politiky, zastaví zdražování... Změní režim.

Takhle se ve 30. letech dostal v Německu k moci jistý malíř krajinek. 

Podobnost se současnou Holešovskou výzvou není jenom čistě náhodná. Obě situace jsou si podobné víc, než se může zdát. A jsou taky stejně nebezpečné. Ohrožují totiž existenci naší křehké demokracie.

Jak Hitler před 80 lety, tak taxikář, disident a voják dnes těží z nespokojenosti lidí, kteří nějak pocítili důsledky krize a zdražování. Nemyslete si, já - odpůrce všech daní ať už přímých či v DPH - taky nejsem zrovna dvakrát nadšen stoupajícími cenami. Ale nehodlám kvůli tomu žádat "demontáž starého režimu - demisi vlády, prezidenta, výměnu zkorumpovaných politiků a státních zástupců, soudců, vedení policie, manažerů státních podniků atd.". Víte jak se taky říká takovéhle náhlé výměně státního aparátu? PUČ.

Ostatně jejich program je tak plný duh, kytiček a srdíček, že jistě bude tak snadno uskutečnitelný jako komunistický manifest. Jinak řečeno: ideály to jsou bezpochyby vznešené, ale jimi se komunisti i nacisti zastřešovali taky.

Holešovská výzva už blíže nespecifikuje, jak chce oddělit zkorumpované politiky od těch nezkorumpovaných - mám podezření, že komunisty by tam organizátoři velice rádi ponechali, neboť ti ještě mají zkušenosti s řízením totalitního státu. Čtěme dál:

"Po demisi vlády ustavit nepolitickou vládu z osobností těšících se všeobecné důvěře." Aha, takže Jágr jako ministr školství, Gott jako ministr kultury a "Máňo, to je ta holka, co hraje v Ordinaciii!" jako ministryně zdravotnictví. A ještě něco: nepolitická vláda? Není to trochu oxymoron? Já měl doteď za to, že vládnutí a řízení státu se jiným slovem říká politika.

"Omezit moc politických stran, uzákonit referendum." Moc politických stran omezili už komunisti po druhé světové válce, říkalo se tomu tehdy Košický vládní program. A jestli si tvůrci pod pojmem "uzákonit referendum" představují, že lidi jsou natolik inteligentní, že na otázku "jste pro zvýšení daní, abychom zachránili Českou republiku před osudem jižanských států?" odpoví "Ano," tak jde o trojici naivních idealistů.

"Po abdikaci V. Klause si zvolit přímou volbou prezidenta z kandidátů navržených lidmi." Ehm, tomu se říká přímá volba a pokud to podepíše prezident, tak jeho nástupce budeme volit a moci i navrhovat všichni už za rok (ať už je to dobře, či ne).

"Zahájit nápravu všech oblastí našeho života." Tohle je tak neurčitá fráze, že se pod ní může skrývat cokoliv: od genocidy nepohodlných menšin až po znárodňování. 

Současná vláda není dokonalá, ale dokonalá vláda neexistuje - vždycky je někdo nespokojen. Jde o demokraticky zvolenou vládu, která se snaží seč může o seškrtání výdajů (že občas škrtá jinde, než by měla, je věc jiná). A řešením není "demontovat starý režim", nýbrž svobodně a demokraticky zvolit v příštích volbách strany nové a nezatížené skandály a ukázat tak svoji nespokojenost. Na nedostatek kandidátů si stěžovat nemůžete a např. Strana svobodných občanů má sympatický program.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!