úterý 6. března 2012

Jak jsem nedočetl 1Q84

V Entertainment Weekly jsem četl recenzi na údajně skvělou knihu od japonského spisovatele jménem Haruki Murakami, a tak jsem si ji půjčil v angličtině (japonsky jsem se ještě nenaučil a česky vyjde až na podzim) a pokusil se ji přelouskat.

Šlo o mé první setkání s japonskou literaturou a prozatím nejspíš i poslední.

Neměl jsem problém s porozuměním, právě naopak. Haruki Murakami v knize 1Q84 vypráví příběh nájemné vražedkyně zlých mužů, která si zřejmě jako jediná uvědomuje, že se svět postupně mění od zvyklostí: začíná to drobnými změnami uniforem policistů, pokračuje to zprávami o událostech, o nichž dosud neslyšela a nakonec na noční obloze uvidí namísto jednoho hned dva měsíce.

Mezitím se objevuje ještě druhá zápletka s redaktorem/spisovatelem, který dostane za úkol přepracovat zvláštní knihu mladé začínající autorky. Ta tvrdí, že její fantasy román, v němž figuruje i kouzelná ovce sežraná zaživa "malými lidmi" je podle skutečnosti. "Malí lidé" se objeví v našem světě (1Q84 - pozměněný 1984, Q znázorňuje otázku = question) a znásilní desetiletou dívku.

No a tady někde jsem přestal číst. Proč?

Jednak mi přišlo, že ani po 340 stránkách děj nikam nevedl, za druhé mi to přišlo jako snaha svézt se na vlně feministických románů, kterou odstartovali Larssonovi Muži, kteří nenávidí ženy a za třetí Murakami prostě musel v popisu děje zacházet až do nepříjemných detailů při sexuálních scénách - z toho budu mít trauma!

Takže jestli jste úchylové na japonskou literaturu nebo úchylové na naturalistický popis sexuálních praktik Japonců v 80. letech, téměř tisícistránkovou bichli vám mohu vřele doporučit. Jinak raději sáhněte po osvědčeném braku od Sophie Kinselly.

8 komentářů:

  1. :) Haruki Murakami je jeden z nejlepsich autoru soucasnosti - tvrdim ja. 1Q84 jsem jeste necetla, jinak jsem od nej cetla vse, co u nas vyslo. Pokud to na vas bylo moc, zkuste Kafku na pobrezi. Verim, ze vas dostane. K.

    OdpovědětVymazat
  2. Japonskou literaturu bych kvůli jednomu románu určitě neodepisoval. Murakamiho poslední román jsem nečetl, osobně ho nefavorizuji, ale japosnká literatura (obzvlášť ta starší a dávno minulá) nabízí skutečné poklady a světové unikáty: nejstarší román na světě - Příběh prince Gendžiho, středověké eposy a legendy, novověká městská literatura, či moderní velikáni jako Džuničiró Tanizaki, Jasunari Kawabata, Mori Ógai, Akutagawa Rjúnosuke, Kenzaburo Óe ad.

    OdpovědětVymazat
  3. 1Q84 momentálně čtu a jsem někde v tom bodě, kde jste vy skončil. Musím uznat, že Murakami je jeden z mých nejoblíbenějších autorů a to kvůli určité lehkosti jeho románů. Člověk si je smí vyložit po svém, muže se zastavit a popřemýšlet si nad nimi nebo je netrpělivě schramstnout. Navíc nabízejí spoustu otázek, které si každý prostě musí vyložit po svém. Otevřené sexuální scény k Murakamimu prostě patří, nepoužívá žádné zaoblené výrazy a události nezměkčuje, což ovšem může kdekomu vadit...

    OdpovědětVymazat
  4. 1Q84 jsem dočetla před několika měsíci a musím říct, že je to zatím jedno z jeho nejlepších děl (ačkoli ještě nevyšel poslední díl v češtině). Ano, jeho popisy sexuálních praktik jsou trochu zarážející pro českého čtenáře, nicméně můžu s jistotou říct, že oproti dílům Rjú Murakmiho je toto jen slabý čajíček. Haruki Murakami má téměř v každém (zatím přeloženém díle) sexuální scény, tentokrát jsem však nepostřehla nic, co by mě pobouřilo natolik, abych přestala číst. Jak již bylo řečeno výše, k Murakamimu tyto scény patří, Japonsko má zcela odlišný pohled na intimní život, proto jak knihy, tak i filmy zůstávají evropskému čtenáři/divákovi cizí.
    Pokud je pro vás tedy toto dílo pobuřující, rozhodně tedy od něj nedoporučuji Kafku na pobřeží (ačkoli to je na mém žebříčku hned na druhém místě) nebo Norské dřevo, naopak pro začátek bych doporučila Na jih od hranic, na západ od Slunce - možná pak více pochopíte styl, jakým Murakami píše :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za názor, třeba si k němu ještě najdu cestu...

      Vymazat
  5. Někteří lidé mají tendenci se pořád něčím odlišovat aby se zviditelnili což dávají patřičně najevo, jinak asi nemají o čem psát. Jako "terapii" nejdříve doporučuji Manga následně Pokémony a až následně číst náročnější literaturu.....

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Blazku, nemohu se zbavit dojmu, ze jste tuto knihu cetl od pocatku s umyslem ji zkritizovat zpusobem, jaky jste predvedl. Nemohu souhlasit. Nebo jsem cetl jinou knihu nez vy... Kniha je to vynikajici, treti dil take. Vase kritika zde je nic nerikajici a obsahove odpovida ctenarskemu deniku zaka stredni skoly. Nezlobte se, ale nez psat toto, radeji nic.

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!