pátek 27. dubna 2012

Bičík už nemusíte skrývat: sadomasochistická harlekýnka boří tabu


Dívka se setká s mužem, zamiluje se do něj a zjišťuje, že má tajemství. Ne, Christian Grey z úspěšného amerického románu Padesát odstínů šedé (Fifty Shades of Grey) není upír. Ale zápletka je v podstatě stejná jako v bestsellerovém Stmívání. Záhadný milionář jenom mladičké studentce Anastasii namísto upířích tesáků odhalí svou zvrácenou zálibu v sadomasochismu.

Tím je kniha, jíž se v USA během prvního týdne prodalo před sto tisíc výtisků, výjimečná. Sexuální hrátky, v nichž nemalou roli hrají pouta, bičíky a v neposlední řadě taky Christianova šedá kravata, autorka E. L. James popisuje natolik otevřeně a detailně, že se při jejich čtení budou červenat i liberální čtenářky. Některé pasáže se svou intenzitou a detailností přibližují pornu. Ve Spojených státech se knize přezdívá „porno pro maminky“ právě kvůli úspěchu mezi mladými matkami, které po náročném dni chtějí snít o tom, jak se o ně krásný princ postará a jediné, co musí dělat na oplátku, je bezpodmínečně poslouchat jeho rozkazy.

E. L. James pomocí ich-formy navozuje intimní atmosféru, čímž se snaží zachránit poměrně zoufalou úroveň psaného projevu. Ne že by se kniha četla špatně. Příběh plyne logicky a svižně, ovšem když asi potřetí na téže stránce čtete hrdinčino překvapené „Holy shit!“ následované prázdnými frázemi o tom, jak se její „vnitřní bohyně tetelí sladkým žárem“, říkáte si, že příběh měl možná zůstat jen na internetu. Padesát odstínů šedé ostatně vzniklo tak, že autorka přepsala erotickou povídku z prostředí fenoménu Twilight.

Ale kniha se prodává. Zajímavé je, že elektronická verze jde na odbyt lépe, než klasický paperback. Že by se čtenářky styděly za to, co čtou za brak? Padesát odstínů šedé koneckonců není nic víc než hodně drsná harlekýnka. Potěšení, které si ženy s chutí dopřejí, ale raději se tím nebudou nikde chlubit.

Je tak jen otázkou času, než Padesát odstínů šedé po ložnicích amerických domácností okoření i ty české. 

(čteno a psáno pro studentský čtrnáctideník FLEŠ)

3 komentáře:

  1. Pěkná knížka, taky si ji asi koupím, teď jsem si koupila knížku "Hrana touhy": www.bux.cz/knihy/140782-hrana-touhy.html kterou budu na dovče číst:-) Mám ráda takové knížky i povídky, ráda si je čtu třeba zde: www.ruzovyslon.cz/eroticke-povidky/bicikem-te-svihne-jen-se-noci-mihne/ :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Hrana touhy je od stejné autorky jako Hrana rozkoše. Tu jsem četl v rámci porovnání titulů se současnou sadomaso literaturou a pokud se vám to líbí, určitě můžu doporučit.

    OdpovědětVymazat
  3. Jo. jo. vím, dívala jsem se v knihkupectví na oba tituly-Hranu rozkoše mi slíbil přítel na moje přání k svátku:-) Takže se už těším na čtení:-)

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!