čtvrtek 5. dubna 2012

Mých top 5... SONGŮ V PŘEHRÁVAČI

V tramvaji a metru si většinou čtu, proto hudební přehrávač používám hlavně na delší cesty - třeba když jedu z Prahy domů a naopak - nebo když zrovna nemám co číst a nemám chuť si prohlížet panoptikum lidí v městské hromadné dopravě.

Říká se, že playlist v iPodu na nás prozradí víc, než psychoanalýza Sigmunda Freuda. Nevím, jestli to je pravda, ale pokud mě chcete analyzovat, tady máte aktuální data.

5. Del Shannon - Runaway - Dynamická melodie a smutný text o dívce, která zpěvákovi utekla? To je pro mě neodolatelná kombinace! Navíc, třebaže jde o píseň z roku 1961, to ještě pořád zní jako 50. léta - je tam saxík (nebo možná trombón) a kytara.

4. The Beatles - Ain't She Sweet - Beatles mám rád především v jejich prvním období, kdy ještě hráli jednoduché rocknrollové songy a ne zdrogované úchylárny. Ain't She Sweet vznikla už ve 20. letech, čili dlouho předtím, než se v Liverpoolu čtveřice budoucích superstar vůbec narodila. Líbí se mi, jak jazzovou píseň předělali v rocknroll.

3. George Gershwin - Rhapsody In Blue - Mám rád klasickou hudbu. Málokterá se však hodí do sluchátek na cesty. Gershwinova Rapsodie v modrém je poměrně krátká (9 minut není v klasické hudbě moc), svěží, veselá a nemá moc hluchých míst. A je v ní krásně vidět, jak ve 20. letech začal do klasické hudby pronikat jazz.

2. The Five Satins - In The Still Of The Night - Ach, to je sen! Kdykoliv tenhle song slyším, představím si americká 50. léta: letní večery ve fastfoodech s hamburgery a mléčnými koktejly, autokino a romantický výhled na pravidelnou síť ulic města v údolí.

1. The Mamas & The Papas - California Dreamin' - Sice preferuji hudbu 50. let, ale 60. léta mají pořád něco do sebe. Stejně jako se v téhle lehké kytarové písničce zpívá, taky často sním o Kalifornii, protože tam je modrá obloha, sluníčko a teplo, kdežto u nás je skoro tři čtvrtě roku zima.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!