pondělí 2. dubna 2012

Revenge vsází na to, že pomsta je sladká

Jeden nový seriál mi nestačil, a tak jsem si ve svém oblíbeném popkulturním časopise našel tip na dramaticko-thrillerovou sérii Revenge (IMDb rating 8.2). A přestože jde o 40minutové epizody, do nichž se obvykle dostávám delší dobu, příběh blondýny, která - jak už název napovídá - se chce pomstít, mě chytl jako stupidní melodie songu od LMFAO.

O čem to je: Před 15 lety byl otec Amandy Clarke falešně obviněn z teroristického útoku a následně ve vězení zemřel. Amanda se s novou identitou coby Emily vrací do přímořského letoviska, kde žila, aby dosáhla spravedlnosti po svém. Přitom divák pozoruje nejen složité intriky mazané hrdinky a jejího ajťáckého kamaráda, ale taky komplikované vztahy místní smetánky, jejichž kalendáře plní samé večírky, obědy a charitativní akce. A navíc nikdy nevíte, zda je daná situace omyl, nebo součást Emilyna mistrovského plánu.

O čem to není: Nejde o klasický příběh, jak se nevinné hlavní hrdince někdo snaží ublížit. Ne. Tentokrát je to hlavní hrdinka, kdo kuje pikle proti svým nepřátelům. A při sledování cítíte škodolibou radost, když se záporákům "přihodí" špatné věci. A fandíte jí, aby se jí to povedlo, aby jí každý střípek vyšel na správné místo. Že pomsta je sladká, už víme dávno. Ale teprve teď toho pořádně využili tvůrci televizního seriálu.

Proč se na to koukat: Hlavní hrdinka je chladná kráska, jejímž cílem je zničit životy spoustě lidí, ale přesto s ní chtě nechtě sympatizujete. Epizody jsou napínavé, zajímavé a moc pěkně natočené. Všechno se tam děje z určitého důvodu, scenáristé svá díla pečlivě propracovali. Navíc je to zábavná možnost nahlédnout do života mocných a bohatých dědiců, milionářů, prominentů - no prostě vyšší třídy. Navíc zde nejde o romantické vztahy v klasickém slova smyslu - hlavní hrdinka je jenom předstírá, aby se dostala kam potřebuje.

Proč se na to nekoukat: Jestli hledáte zábavu na večer po náročném dni, raději sáhněte po nějaké komedii nebo sitkomu. U Revenge je potřeba trochu si domýšlet a uvažovat napřed. Hlavní hrdinka není nijak zvlášť sexy (i když její kamarádka jo). Je to příběh z nóbl kruhů, takže jestli jste komunisti (nechápu, proč v tom případě čtete můj blog), bude vás rozčilovat, jak boháči rozhazují miliony dolarů sem a tam za ptákoviny, zatímco děti v Africe umírají hladem.

Co mě Revenge naučil: Zamykat si notebook není nijak náročná činnost a může se to hodit. Bacha na skrytý kamery! Vždycky mít záložní flešku. Jestli se ke mně někdo najednou chová hezky a není to můj zaměstnanec, o něco mu jde. Věřit co možná nejmíň lidem. Investice do obrazů je někdy jistější než do akcií. S penězi je život sakra jednodušší. K úspěšnému provedení pomsty člověku stačí dva výrazy tváře - blahosklonný úsměv a zaražené podmračení.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!