středa 16. května 2012

Avengers splnili očekávání na sto procent

Psal se květen roku 2012 a celý svět šílel po Avengers, komiksových superhrdinech ze šedesátých let. Až to jednou budeme vyprávět našim potomkům, nesmíme jim zapomenout říct, že nešlo o žádné průměrné retro ani hloupý akčňák. Avengers jsou totiž chytrým filmem, který tvůrci pojali se sympatickým nadhledem - komiksové médium je ostatně na jisté nadsázce postavené.

Nejslabší částí Avengers je lehce matoucí začátek, který diváka bez jakéhokoliv úvodu mrští do děje a nechá ho pár minut tápat. Kdo je zloduch a kdo superhrdina? Co mají znamenat všechny ty složité vědecké názvy?

Scénář je naštěstí napsán velice dobře, takže po úvodní sekvenci nás zavede přímo k jednotlivým superhrdinům, na nichž úspěch filmu z velké části stojí. Hlavním motivem totiž není boj za záchranu Země, nýbrž spolupráce několika silných (a zcela rozdílných) osobností.

Tony Stark neboli Iron Man symbolizuje dnešní dobu více než kterýkoliv jiný z ústřední šestice. Je sobecký, arogantní a nafoukaný. I přesto si ho ale oblíbíte - všechno bere s nadhledem, vtipkuje a je jakýmsi neposedným elementem, v jádru dítětem, které miluje svoje hračky.

Steve Rogers neboli Kapitán Amerika je naproti tomu zástupcem "staromódních" ideálů jako je čest, vlastenectví a skromnost. Coby voják je zvyklý poslouchat a nezpochybňuje tak rozkazy svých nadřízených. Hrdina v kostýmu s hvězdami a pruhy koneckonců pochází ze 40. let, kdy zamrzl do ledovce a náhlé rozmrazení v 21. století pro něj je šokem.V dnešní době se cítí být vetřelcem a pramení z toho spousta úsměvných situací.

"Steve! Podívej se na motor, co s ním je!" 
"Zřejmě funguje na elektřinu..."

Thor je polobůh z jiného světa, který oplývá nadpřirozenou silou a má bratra Lokiho, který je ve filmu hlavním padouchem.


"Jak to o něm mluvíš? Loki je můj bratr!"
"Zabil osmdesát lidí!"
"Je adoptovaný..."

Bruce Banner je oproti předešlé trojici alfasamců jenom slabým, nervózním a roztěkaným vědcem s křehkými brýlemi na nose. Když se však rozzuří, změní se v zelené monstrum Hulka, které nekontrolovatelně ničí vše, co mu přijde do cesty.

Nataša Romanova neboli Černá vdova je jedinou ženskou silou v týmu Avengerů, ale jako dáma se rozhodně nechová. Mnohem blíž má k zákeřnému pavoukovi, jehož jméno si vypůjčila. Zároveň však trpí určitými traumaty z minulosti, které týmu rozhodně nepomáhají.

Ke skupince se později ještě připojí skvělý lučištník Hawkeye, ale už si určitě dovedete představit, jak mezi silnými individui, z nichž každý má své silné a slabé stránky, bude obtížně probíhat spolupráce. Režisér Joss Whedon využil své zkušenosti z práce na Buffy, přemožitelce upírů, kde v hlavních rolích taky vystupovaly rozdílné silné osobnosti. Snad proto se film nerozsype jako domeček z karet, nýbrž funguje a všechno do sebe zapadá.

A rozhodně neškodí humor. Jak už jsem zmiňoval v úvodu, komiks je médium postavené na určité nadsázce, což si tvůrci uvědomovali. Film proto neberou příliš vážně, žertují, staví hrdiny do roztodivných situací, ovšem vždy je to ku prospěchu věci. Film díky tomu nevyznívá pateticky a klišovitě "superhrdinsky".

O skvělých hercích jsem se už zmiňoval v jednom z předchozích příspěvků, takže to nebudu dál rozvádět. Snad už jenom dodám, že film splnil všechna moje očekávání na sto procent (řekl bych sto dvacet, ale znělo by to jako zpráva o pětiletce) a doporučuji ho i lidem, kteří se o komiksy příliš nezajímají, leč mají rádi kvalitní film a dobrou zábavu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!