úterý 12. června 2012

Investování

Zrovna jsem v situaci, kdy mám na účtu nějaké peníze navíc a rád bych je nějak investoval a zhodnotil. Možností je v dnešní době nepochybně mnoho, jenže která by pro mě byla nejlepší?

Nepatřím k těm konzervativním investorům, co preferují zaručený růst o 0,04 % ročně. Vyhovovalo by mi něco, do čeho bych investoval jednorázově, a pak už jen pár let čekal na chvíli vhodnou k prodeji.

Akcie se mi zdály ideální, jenže v bance mi poradili, že do nich je lepší investovat postupně a nikoliv jednorázově a navíc se za ně platí spousty poplatků - koukal jsem se na internetu. Jenže co když nemám stabilní příjem? Zkusím se se svou bankéřkou poradit asi o nějakých akciových nebo podílových fondech - jak to funguje, jakým způsobem se do nich investuje a jaká je šance zhodnocení.

Do zlata dnes vkládají své peníze všichni a je už hrozně vysoko, do toho nepůjdu. Kamarádka mi radila diamanty - jejich cena prý příliš neroste, ale cena zůstává stejná i vzdor inflaci.

Když si tak pročítám svoje kritéria, říkám si, že pro mě by bylo asi fakt nejlepší investovat do umění. Jenže umění, co mě zajímá, už je dneska na takových částkách, že mi na to moje finance nestačí.

Nebo bych měl možná počkat a peníze si nechat na rozjezd nějakého podnikání nebo na nějaký svůj projekt? Už dlouho uvažuji o natočení filmu - jako fakt profesionálního - s kvalitní kamerou a vším.

Možná bych si měl tenhle text vytisknout a donést jej svojí bankéřce, aby z něj usoudila, co by pro mě mohlo být nejlepší a poradit mi, co a jak.

3 komentáře:

  1. Jak to, že Ty žiješ vě světě, kde mají dvacetiletí studenti "na účtu nějaké peníze navíc"? musím se rozhodnout, jestli Tě budu nenávidět, nebo Ti fandit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Kdo tvrdě pracuje a šetří, má za tři! :)

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!