pondělí 4. června 2012

Prezidyk: Vojta Dyk na Hrad?

Nejprve jsem koutkem oka zaregistroval článek na nějakém bulvárním serveru, zavrtěl jsem hlavou a zasmál jsem se té představě. Pak jsem ale díky trendu na Twitteru zjistil, že jde o víc, než jen o žblept znuděných novinářů.

Vojtěch Dyk (*1985) si totiž přinejmenším skutečně vytvořil stránky, na nichž píše:
"Rozklad naší politické scény by zvedl z hrobu i mrtvého."
A proto se hodlá o náš hlas ucházet v prezidentských volbách v roce 2013. Národ je ovšem na rozpacích. Nikdo totiž neví, nakolik vážně svou prezidentskou kandidaturu mladý zpěvák a herec myslí. Všichni mají ještě v živé paměti šok vyvolaný údajným přiznáním homosexuality či aféru kolem desky pokřtěné kopulujícím párem.

Přesto už Vojta Dyk na internetu sehnal velkou základnu podporovatelů, většinou z řad lidí, kteří jsou ze současné politiky notně rozčarovaní. Jenže když teď řekne, že to byl jenom vtip, nerozladí je tím ještě víc? Nesebere jim tím určitou naději, kterou vidí v mladé generaci? Jestli je to recese, možná už je za hranou, neboť na některé žerty není vždycky vhodná doba.

Je-li to však myšleno vážně, pak je to v pořádku. Kandidát by ale musel překonat několik překážek.

Jak se koneckonců na stránkách Prezidyk.cz píše, nejprve by muselo dojít ke změně ústavy, která by umožnila, aby sedmadvacetiletý Dyk mohl kandidovat - tuto změnu je možné na webu podpořit v petici.

Poté by se Vojta Dyk musel utkat s ostatními kandidáty. Vzhledem k nátuře českých voličů, stylizaci do mladého a nevinného, slabým protivníkům a obratným mediálním schopnostem se domnívám, že má neporovnatelně vyšší šance než například Jana Bobošíková či Milada Emmerová. Otázkou je, zda by uspěl proti ostříleným politickým matadorům jako je Jan Švejnar, Přemysl Sobotka nebo Jan Fišer.

No a kdyby si frontman skupiny Nightwork poradil i s nimi, jaký by byl prezident? Na rovinu si řekněme, že český prezident mnoho pravomocí nemá. A kladení věnců a reprezentaci Česka v zahraničí by zkušená hvězda showbyznysu nepochybně zvládala levou zadní. Byli bychom země se sympatickým představitelem, který se vyzná v hudbě (a co Čech, to muzikant, ne?) a podporuje práva čtyřprocentní menšiny.


Jistá návaznost by tu navíc byla - jak Václav Klaus, tak Vojta Dyk mají zajímavé názory na globální oteplování.

(P. S. Tenhle článek je míněn stejně vážně jako samotná kandidatura - přeberte si to po svém.)

4 komentáře:

  1. Jan Švejnar nebo Jan Fišer jsou podle tebe ostřílení političtí matadoři? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tak rozhodně v tom umí chodit líp než zmiňovaný...

    OdpovědětVymazat
  3. To by panečku byla účast ve volbách :D vsadím se, že většina žen by si nenechala ujít tu příležitost a šla by si zakroužkovat Dyka :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jojo, u volebních uren by bylo vlhko... :D

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!