sobota 4. srpna 2012

50 let od smrti Marilyn Monroe

Před padesáti lety Marilyn Monroe, blonďatá hvězda a zřejmě největší sexuální symbol v dějinách, prožívala poslední den svého života. Během něj se jí podařilo stát se kultem, vzorem i bohyní a podle časopisu Forbes je třetí nejvýdělečnější mrtvou celebritou (po Michaelu Jacksonovi a Elvisu Presleyovi).
Marilyn, jak ji zná každý 

Jméno Marilyn Monroe dodnes pomáhá prodávat trička, kosmetiku, knihy, filmy, seriály a dárkové předměty jako plakáty, hrnečky, propisky atd. V mnoha ohledech je dnes mnohem známější a populárnější než ve své době. V 50. a 60. letech totiž diváci preferovali střízlivější Elizabeth Taylor. Ta si za role mohla klidně diktovat honoráře ve výši několika milionů dolarů, zatímco Marilyn pokládaná za "hloupou blondýnku" zpravidla nedostala víc než pár desítek tisíc.
Marilyn netradičně s J. Joycem


Ona stereotypizace dámě spojované s Chanelem no.5 škodila nejen v profesním, ale i osobním životě. Monroe měla pocit, že nemůže naplno ukázat svůj herecký potenciál, a proto začala užívat drogy a další nebezpečné látky, které ji 5. srpna 1962 zabily.

Navzdory tomu, že existují důkazy Marilynina vysokého IQ, si většina lidí stále při vyslovení jejího jména vysloví onu rozjuchanou blondýnku s provokativním postojem či pohledem. Snad proto, že skutečně ženské rysy v době unisexilizace málokterá žena umí nosit. 

Připomeňte si dnes úspěchy MM zhlédnutím některého z jejích filmů. Někdo to rád horké, Slaměný vdovec nebo Páni mají radši blondýnky jsou dodnes skvělé. 

A uvidíte. Za padesát let lidé nebudou vzpomínat na Lady Gagu nebo Megan Fox. Symbolem klasické ženské krásy vždycky bude Marilyn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!