pondělí 20. srpna 2012

Válka pražských břehů

Zdá se, že Pražáky poslední dobou přestává bavit dělat si srandu z Brna a Ostravy, a tak si začali dělat legraci ze sebe navzájem. Jak jinak si vysvětlit nenadálý vznik dvou facebookových skupin Válka pražských břehů?

Skupiny mají na obrázku v horní části stránky dvě krásné slečny, které se připravují na pistolnický duel. Roztomilá blondýnka v bílých šatech zastupuje levý břeh, zatímco za pravý břeh bojuje brunetka v černých šatech (blondýnka je samozřejmě hezčí a není to tím, že žiju na levém břehu). Ostatně posuďte sami...

Navzdory sympatickým slečnám mají obě stránky momentálně něco kolem 15 fanoušků, takže nový fenomén se zřejmě nekoná. Škoda, mohl z toho být celkem zajímavý sociologický experiment.


Žiju na levém (naštěstí) - má momentálně 12 členů včetně mě a doufám, že se k nám ještě někdo přidá. Vždyť v Holešovicích žije spousta vlivných osobností, na Andělu je zase sídlo Mladé fronty, politiky ve Strakově akademii, Poslanecké sněmovně a prezidenta na Hradě ani nepočítám!

Žiju na pravém (naštěstí) - se svými 17 členy v současné době vede a tamější členové hrají na to, že na svém břehu mají Národní divadlo, náměstí Republiky, Pařížskou, Muzeum a Václavák.

Já osobně, ač jsem se do první jmenované skupiny přidal, zastávám názor, že oba břehy jsou potřeba. Stejně jako Jing potřebuje Jang. Studuji i brigádničím na opačném břehu než bydlím, takže  ke svému životu potřebuju Prahu celou (kromě Hostivaře, tam jsou lvi). Celý tenhle projekt mě zaujal spíš proto, že jsem nedávno při pohledu na rozcestník ukazující Střešovice doleva a Holešovice doprava přemýšlel, zda mezi jednotlivými pražskými čtvrtěmi existuje řevnivost.

Nebo si představte, že by byla Praha Vltavou rozdělena na dvě poloviny podobně jako před půlstoletím Berlín. V Západní Praze by bujelo tržní hospodářství, Východní by terorizovali komunisti. Tak blízko, a přitom tak daleko. Tak podobné ulice, a přitom dočista jiný způsob života. Představte si, o kolik přátel, členů rodiny byste takhle přišli, jak byste museli změnit pracoviště, školu, knihovnu, posilovnu, začít chodit nakupovat do jiného obchodu... Příšerná představa, že ano?

Když si představíte, že v Berlíně tato situace doopravdy nastala, až z toho běhá mráz po zádech.

Takže buďme rádi, že projekt Válka pražských břehů zůstává pouze v recesistické a humorné rovině.

2 komentáře:

  1. Ja bydlim taky ''nalevo'' a jednoznacne jsme lepsi (jak jinak) :D Mame jeste Petrin s rozhlednou, Prokopak a spoustu dalsich super mist. Ale jinak Prahu miluju celou :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nemůžu soudit ty vaše břehy, ale podle fotky (resp. podle vlasů?) bych teda vybrala brunetu:D

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!