úterý 25. září 2012

Political Animals: i politici jsou jen lidi

Jsou politici dravá a bezcitná zvířata? Většina Čechů bezmyšlenkovitě odpoví, že ano. Já popřemýšlím.

Během dvou dnů jsem totiž zhlédnul všech 6 dílů amerického seriálu Political Animals (nenechte se odradit nízkým hodnocením, český divák americkou politiku zpravidla nechápe...). Sigourney Weaver v hlavní roli ukazuje, že i washingtonská smetánka jsou jenom chybující lidé.

Filmy a seriály ze zákulisí vysoké politiky mám velice rád, snad proto, že se o politiku zajímám a rád sním o tom, jaké by to bylo být prezidentem nebo aspoň premiérem.

V současné době chová většina naší společnosti k politikům nedůvěru. Na naší kulturní scéně totiž chybí pořad, který by státní představitele ukazoval v lidském světle. Vlastně tady chybí jakýkoliv pořad s trochu inteligentním námětem a ambicí být trochu víc než jen výplň prostoru mezi reklamními bloky. Jistě, talk show Jana Krause je bezva, ale je to zoufale málo. Chtělo by to film nebo seriál z vysoké politiky, který by stejně jako Political Animals ukazoval rodinu premiéra, nebo jednoho z českých ministrů. Bez všech okras. O tom, jaký zhoubný vliv má politická kariéra na rodinný život, o vztazích politiků a novinářů, o vztazích ve Strakově akademii/Pražském hradě/Kramářově vile...

Poslední takový pokus v českých zemích byla romantická komedie Přítelkyně pana ministra v roce 1940. Od té doby (72 let!) se politickým tématům zdejší umělci vyhýbají. Je jasné proč. Komunistická totalita politiku lidem znechutila a současní komunismem načichlí představitelé nejsou o moc lepší. Ale když už tu jednou demokracii máme, měli bychom si uvědomovat, jak křehká je. A jak je vlastně ohromně zajímavá. 

Asi jdu psát scénář...

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!