pondělí 29. října 2012

Mých top 5... STUDENTSKÝCH JÍDEL

Ach ano, bývaly časy, kdy jsem se obával o svou štíhlou linii, protože jsem byl doma i ve škole obklopen jídlem. S přechodem na univerzitu se však časy změnily a já už se o kalorie navíc příliš obávat nemusím. Menza totiž podává ještě horší jídla než naše školní jídelna, a tak jsem odkázán jen sám na sebe a své nevelké kuchařské schopnosti.

Jakožto student se věčně potýkám s nedostatkem času a peněz, takže následující pětice pokrmů je nejen rychlá na přípravu, ale taky si je může připravit i člověk, který příliš nevydělává...


5. Cereálie a müsli - skvělá nakopávající snídaně s vysokým obsahem cukru (proto je to lepší jíst ráno na probuzení), vápníku, vlákniny a oříšků. Nejlépe podávat s mlíkem nebo bílým jogurtem (důležité pro kosti a zuby), případně si do müsli můžete nakrájet i nějaké ovoce. Do této kategorie zařadím i ovesnou kaši, která je rovněž snadná a rychlá na přípravu, a na níž jsem byl živ ve zkouškovém období.

4. Těstoviny - máte mezeru mezi přednáškami zrovna v čase oběda? Ideální příležitost pokusit se uvařit něco jako skutečné jídlo. Co třeba těstoviny? Jsou lehké, dobré a rychlé na přípravu. Ale doporučuju koupit kvalitní značku, třeba Panzani, protože ty se fakt nelepí (vyzkoušeno za vás)! Na těstoviny můžete kromě evergreenu v podobě kečupu a sýra vytvořit kvalitnější omáčku z rajčat, bazalky a parmezánu (a v čase nouze jsou opět k dispozici hotové omáčky - Uncle Ben's, Panzani atd.), nebo na ně vyklopte konzervu tuňáka a můžete si odškrtnout položku ryby ve vašem jídelníčku.

3. Jablka - zaspáváte? Probouzíte se ráno tak pozdě, že jen stěží stíháte povinnou osobní hygienu? Pro ty, kterým vstávání nevoní, tu jsou jablka! Věrný doprovod studentů všude po světě (a teď nemyslím v podobě svítícího obrysu na noteboocích). Jablko stačí hodit do tašky a máte vystaráno. Ve škole si ho jenom opláchnete a máte nejen extra rychlou, ale taky zdravou svačinku, která na chvíli doopravdy zažene hlad.

2. Sendviče - už jsme si řekli, co jíst, když máte během poledne čas. Jenže co když zrovna musíte v univerzitní aule vstřebávat vědomosti? V tom případě doporučuji vstát o něco dříve (kdo toho není schopen viz bod 3) a mezi krajíce toustového chleba naskládat pár plátků sýra, rajčete, kousek papriky a šunku nebo kousky kuřecího masa, které vám zbyly ve spíži od nedělního oběda. Fantazii se zde skutečně meze nekladou.

1. Tousty - variace na sendviče, kterou si nejspíš oblíbí milovníci zapečeného sýra. Pokud máte na koleji/privátě/doma k dispozici toustovač, položte do něj krajíce toustového chleba nebo rozříznutou housku naplněné sýrem, rajčaty, kečupem, šunkou atd. a během toho, co se to do sebe zapéká v křupavou dobrotu, si můžete třeba vyčistit zuby nebo zkontrolovat facebook. Tousty můžete jíst na snídani, svačinu i večeři a pokud nemáte čas, zachrání vás i v čase oběda. Proto vyhrávají první místo!

2 komentáře:

  1. Lol, tak tohle je trefa! :=D :=D :=D

    OdpovědětVymazat
  2. k těm těstovinám - stačí, když budou ze semoliny, asi před týdnem jsem z nouze vzala "albertí" špagety, sice jsem jim napřed moc nevěřila, ale kupodivu fungovaly stejně dobře, jako panzani! ;)

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!