neděle 20. ledna 2013

Bráníme se trendům?

Kdyby se Beatles objevili dnes, odsuzovali bychom je jako One Direction? Já jsem si čistě ze studijních důvodů sehnal alba těch mládežníků z Británie/Irska/whatever a víte co? Slyším tam vliv Beach Boys i Beatles.

To mě přivedlo na zajímavou myšlenku.

Kdyby se Beatlesáci objevili teprve dnes, odsuzovali bychom je my, dospělejší a rozumnější lidé, stejně jako to dnes děláme s One Direction? Mávli bychom nad "Brouky" rukou s tím, že jde jenom o podřadnou zábavu pubertálních holčiček?

Tak to v 60. letech udělali tehdejší dospělí.

Možná jsme už zase taková ta konzervativní generace, co nadává na všechno nové. Nebo se snažíme být za každou cenu proti mainstreamu a odolávat trendům v moderní kultuře. A nebo One Direction nestojí za nic, my jsme je odhadli správně a nikdy z nich nebude víc než jen sezónní trend, na který si za dva roky nikdo nevzpomene...

To si asi povíme za dvacet třicet let. Možná dřív, pokud některého z těch týpků někdo zastřelí. Protože kult se zpravidla stává kultem díky nesouvisejícím věcem. Třeba film Vrána by dnes nikdo neznal nebýt toho, že představitel hlavního hrdiny během natáčení zemřel.

8 komentářů:

  1. Jedna věc je, že tam třeba ty vlivy, jak říkáš, být můžou, ale druhá věc je, jak s tím naloží ta skupina a jak jejich písničky lidi chytnou (nezávisle na vzhledu, ačkoliv to je asi zrovna v tomhle případě pro většinu publika celkem podstatná věc). Třeba mě osobně nijak extra neoslovili, prostě ty písničky v sobě nemají ''to ono'' :D Pokud někdy vydají něco, co mi padne do noty, jako třeba Sound of silence nebo Penny lane, tak proč ne! I když je teda pravda, že ne každá písnička se mi líbí a od interpreta si vyberu klidně jenom 2... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezky řečeno. Hlavně ta část o tom, že jejich písničky nemají "to ono". Mně se od One Direction líbí jenom jeden song, jinak mi všechno přijde bez duše. A Sound Of Silence mám taky hrozně rád! :)

      Vymazat
    2. Tak já ti zase můžu říct, že mám od nich ráda třeba Truly, Madly, Deeply nebo I Would.
      Já si už připadám trapně, když je pořád poslouchám, nikdy jsem nebyla taková ta "holčička, co poslouchá popík" a teď jsme v tom až po uši...Bože, musí vydat nějakou píseň, která by se líbila všem!
      Ale jak říkáš, jejich kvality se zjistí až za deset, dvacet let. Třeba takoví Take That podle mě nejsou špatní, ale je pravda, že jejich starší písničky neznám.

      Mimochodem, díval ses na Zlaté Glóby? Co říkáš na výsledky?

      Vymazat
    3. na Zlaté Glóby jsem nekoukal, jenom jsem prošel články a fotky na internetu - zaujalo mě, že Adele se na jedný bavila s Robertem Downeym Jr. - zajímalo by mě, o čem :) . Já koukám jenom na Oscary, tam je koncentrace hvězd vyšší a už se těším na letošní předávání, i když letos nemám žádného vyloženě favorita na rozdíl od loňska.

      Vymazat
    4. Jsem na tom podobně,ale naštvalo mě, že nenominovali Keiru za Annu Kareninu nebo Juda Lawa/to zní tak divně.../. Nebo A. Hopkinse za Hitchcocka, podle mě ho vystihl dobře.

      Vymazat
    5. No Hopkins pravda skutečně jako by Alfredovi z oka vypadl, ale ten výkon mi teda zas tak vynikající nepřišel, tam je podle mě spíš na místě nominace za maskování. A to, že opomněli Keiru, mě taky překvapilo. Jak říkám, letos to Akademici nějak nevychytali. Útěchou nám budiž, že spousta filmů a herců je doceňována až časem - Pulp Fiction, Sunset Boulevard...

      Vymazat
  2. Trendům se dost dobře bránit nedá a bylo by to hloupý, ale One Direction, promiň, ale to je sračka, navíc je to trend možná mezi rozjuchanými čtrnáctiletými holčičkami, dál pochybuju :D Beatles měli úroveň a navíc nebyli uměle vytvořený zábavním průmyslem, pokud se nemýlím, tak One Direction jsou produktem (jinak to ani říct nejde) britskýho X-factoru. Ale taky by mě zajímalo, jak to s nima bude vypadat dál a jestli v roce 2060 nebudou top retro :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já je mám ráda, vypadají podle mě hrozně, ale z jejich mísniček mám dobrou náladu :D A vážně nejsem poblázněná puberťačka, už dávno ne :D

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!