čtvrtek 10. ledna 2013

Kde stojíš, Brigitte?

Spolužák a kamarád Matouš na svém blogu uveřejnil článek o exitu významných Francouzů do Ruska. Kromě Depardieua zmiňuje i symbol šedesátých let, legendární Brigitte Bardot. Ta dnes již neohromuje zjevem, jako spíš politickými názory. Ale stojí vlastně napravo, či nalevo?

Takže si to shrňme. 

Blondýna s výraznýma očima i na stará kolena bojuje proti islamizaci Francie, brojí proti stavbě mešit a hlásá jasně protipřistěhovaleckou politiku. Dokonce za své názory už musela několikrát zaplatit vysokou pokutu. V 60. letech jako jedna z mála tehdejších hereček podporovala Charlese de Gaulla a v nedávných prezidentských volbách volila nacionalistku Le Penovou. Napsala i kontroverzní "Dopis mé ztracené Francii," v němž popisuje svou nelibost nad tím, jak se z kdysi prosperujícího státu stává útočiště přistěhovalcům z Afriky a Arábie. 

Tímhle bychom Brigitte mohli zařadit do pravé části politického spektra.

Na druhou stranu kritizovala Sarah Palin, republikánskou guvernérku Aljašky, za její postoj ke zbraním, globálnímu oteplování a nedostatečnou ochranu ledních medvědů. Ano, Bardotka má ráda zvířátka. Možná víc než lidi. Nemám jí to za zlé, ale mou snahu o její zařazení do nějakého politického proudu to značně komplikuje. Radikální ekologičtí aktivisté stojí zpravidla nalevo.

Takže jak to uzavřeme? 

No asi nijak. Brigitte Bardot je pořád stejně záhadná, jako byla v 60. letech. Neměli bychom zapomínat na její přínos světové kinematografii ani na to, že bez ní by tvář světa dnes byla jiná. A každý člověk má právo na výstřelky. Važme si toho, že po světě pořád ještě chodí taková legenda.

Salut!

3 komentáře:

  1. Děkuji za zajímavý článek, jen bych chtěla poukázat na jednu nepřesnost. V nedávných francouzských prezidentských volbách nekandidoval Jean-Marie Le Pen, ale jeho dcera Marine Le Penová.

    OdpovědětVymazat
  2. Jen mě udivuje, že je rpoti přistěhovalcům, když ona v podstatě taky byla v USA přistěhovalcem...A teď se ještě stěhuje do Ruska...No, tak jako tak je asi lepší se na ni dívat, než ji poslouchat- i když jak píšeš, každý má právo na názor(i střelený).

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!