středa 16. ledna 2013

Silver Linings Playbook

Jestli vás v nejbližších dnech někdo bude zvát na Terapii láskou, nejde o žádnou úchylárnu ani nový slaďák podle harlekýnky. Jde o český přepis dramatického filmu Silver Linings Playbook, který se právě dostává na plátna českých kin. A následovat bude i kniha stejně zvláštní, jako je ten film.


Když se setkají dva psychicky nestálí lidé, v tomto případě Bradley Cooper, který přistihl svou manželku in flagranti s kolegou - učitelem dějepisu - a nedal si to líbit, a Jennifer Lawrence, vdova po místním policistovi, přeskočí jiskra.

Bradley si to však zprvu neuvědomuje. K tomu se musí dopracovat časem, když spolu s Jennifer nacvičují taneční sestavu na soutěž mladých talentů. A díky tomu (a faktu, že Philadelphia Eagles drtivě porazí Dallas Cowboys) pomůžou Bradleyovu otci vyhrát spoustu dolarů na otevření restaurace. Long story short - SPOILER ALERT! - nakonec spolu skončí. 

Ale čím se ten film liší od jiných romanťáků, dramat a dramedií? 

Jednak zajímavým soundtrackem - od Binga Crosbyho přes Boba Dylana a Johnnyho Cashe až k letmo zmíněnému Zpívání v dešti. Výborný vkus!

Pak je tu neuvěřitelně sexy Jennifer Lawrence. Jako vážně. Jestli jste viděli Hunger Games, tak se připravte na šok. Divoženka Katniss totiž vyzrála, umyla se a přebarvila si vlasy na tmavo, čímž v sobě probudila temnou emo girl. Drsná image jí tedy zůstává. Jenom dostává víc prostoru k tomu, aby předvedla něco víc než svaly a jak rychle umí utíkat. Verdikt? Je to skvělá herečka a nominaci na Oscara si vysloužila právem. Na rozdíl od filmu.

Ten totiž kromě dvou zmíněných bodů a toho, že v něm vyskytují dva mentálové, ničím nevyčnívá z řady. Pochybuji tedy, že má v konkurenci Bídníků, Djanga a dalších výraznějších snímků nějakou šanci na získání sošky za nejlepší film. To že si ale nezaslouží nominaci neznamená, že je špatný. Jestli vás zajímá vztah dvou "cvoků", tanec, americký fotbal nebo střet amerického předměstí s pošramocenou duší, určitě to zkuste. 

Třeba film oceníte líp než akademici.

1 komentář:

  1. Tak dneska jsem se už na film podívala a jsem na tom podobně jako ty.
    Ta chemie mezi halvními herci mě asi minula a Jennifer jsme její "vdovu" taky moc nevěřila, ač jsem se opravdu hodně snažila...Bradley Cooper mě ale naopak překvapil. Celkově mi to připadalo takové hodně uječené a někd yzase moc nudné...Nevím, no. Jsem an rozpacích, jestli se mi ten film líbil nebo ne.

    OdpovědětVymazat

... a tak jste pravili vy!