úterý 26. února 2013

Prsníci, Nespoutaná Michelle a příliš vzrušená Jennifer Lawrence: necenzurovaný a politicky nekorektní pohled na Oscary!

Kristen Stewart odváděla pozornost
od kamenné tváře berlemi.
Letos mou pozvánku na Oscary jaksi ztratila pošta, a tak mi nezbylo nic jiného, než se podívat na záznam. Téměř tříhodinová stopáž mě vyděsila, a tak jsem se rozhodl přeskakovat děkovačky, čímž se mi délka zkrátila na příjemné dvě hodiny.

Ačkoliv před rokem jsem tady chválil Akademii za to, že odvážně dala Oscara němému černobílému a skvělému The Artist, letos z výsledků tak nadšený nejsem. Během celého ceremoniálu moderátoři opakovali, že rok 2012 byl skvělým rokem pro filmy. Dovolím si nesouhlasit. Byla to bída a děs (až na Bídníky) a ty nejlepší filmy zůstaly úplně bez povšimnutí (The Perks Of Being A Wallflower, Atlas Mraků, Avengers - nemyslím cenu za nejlepší film, ale třeba efekty nebo design by si superhrdinové zasloužili ocenit).
Emmanuelle Riva (86) a ta černoška z toho děsného filmu (8):
nejstarší a nejmladší nominovaná herečka pohromadě

Výsledky nejspíš všichni znáte, a tak se rozepíšu spíš o samotné show. Ta byla naopak lepší než loni. Dokonce jsem kvůli tomu překousl i ostudné oškubání Les Mis a Anny Kareniny, které reprezentují Hollywood klasického ražení, ve prospěch zbytečně realistických a naturalistických filmů. Jo a ještě mě potěšila výhra krátkého kresleného filmu Paperman, ten se mi taky moc líbil.

Čaroděj a upírka. Jak MacFarlane trefně dodal,
dvě osoby, které církev kritizuje nejvíc, spolu na pódiu
Seth MacFarlane je asi nejlepší moderátor Oscarů, kterého jsem kdy zažil. Ne že bych měl nějak velkou možnost porovnání: viděl jsem jenom nechvalně proslulý ročník s Anne Hathaway a Jamesem Francem a loňskou nudu s ošoupaným Billy Crystalem. Seth trochu provokoval ("nejlíp se do hlavy Abrahama Lincolna dostal John Wilkes Booth"; skvělá narážka na Chrise Browna a Rihannu), ale za jeho předvedení písně "The Way You Look Tonight" ve stylu Freda Astaira mu to museli odpustit i ti nejcitlivější diváci. 

Aaron Tveit a Eddie Redmayne v zákulisí: dva hezounci sice
nevyhráli žádnou zlatou sošku, ale přítomné dámy
na ně prakticky házely kalhotky, takže domů s prázdnou
určitě neodcházeli...

Dalším "highlightem" večera bylo hudební vystoupení herců z Bídníků, které si zachovalo velkolepost a působivost. Byli tam skoro všichni: Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Eddie Redmayne, Aaron Tveit i Helena Bonham Carter.

Klasika: Adele, ocenění a spousta slz
Když už jsme u hudby, nesmím opomenout klasicky přecitlivělou Adele, která bezvadně zazpívala Skyfall, a pak za něj dostala i Oscara, načež nemohla předvést děkovačku, poněvadž měla slzy v očích. Rovněž živé předvedení bondovské písně Goldfinger od Shirley Bassey nemělo chybu a líbilo se mi ještě víc než Adele, kterou zvukaři nehezky utlumili v refrénech. Shirley si od hollywoodské smetánky zaslouženě vysloužila ovace ve stoje.

Hudební podkreslení bylo letos vynikající: cinefilové jistě postřehli melodii z Jihu proti severu, Zpívání v dešti, Sound Of Music a krásně smutnou instrumentálku ze Vzpomínek na Afriku během části In Memoriam. Tu mám každý rok velice rád, protože celý sál pohasne a vzpomíná se na legendy, které odešly do celuloidového nebe za Marilyn Monroe a Jamesem Deanem. Letos jsem tam (naštěstí) moc jmen neznal - snad asi jenom Celeste Holm, ale přesto to bylo velice dojemné.

A vrcholem večera byl  pád Jennifer Lawrence ke kolenům Jeana Dujardina. Jak jakýsi zahraniční bloger poznamenal: diví se jí někdo? Jennifer se s tím ale mohla vypořádat trochu lépe. Na následné tiskové konferenci totiž reportéra, který ji žertem připomenul, ať se dívá, kam šlape, obdařila neslušným gestem.

Příliš vzrušená kočička Jennifer: viděla myšku?
Jedním z nejvíc WTF momentů bylo - ne, Kristen Stewart byla HODNĚ divná, ale na to jsme už zvyklí -  udílení ceny za nejlepší film. Na pódium sice nakráčel Jack Nicholson, ale pozornost mu krutě sebrala Michelle Obama. Jestli organizátoři čekali "óóóóó!", tak se ho nedočkali. Mama Obama vypadala jako něco, co uteklo z posledního Tarantinova filmu.
NESPOUTANÁ MICHELLE: Mama Obama vypadala,
jako by zrovna utekla z Nespoutaného Djanga

Shrnutí? Oscaři za rok 2012 byla přehlídka toho, jak se Akademici zoufale snaží jít s dobou, ale příliš jim to nejde. Opět se potvrdilo, že ty nejlepší filmy často sošku nevyhrají a kvalitu ukáže až čas. A znovu se ukázala slabost obyvatel města andělů pro děti (ta osmiletá černoška nominovaná za ten příšerný film), zvířata (jak jinak si vysvětlit tolik výher Life Of Pi - tam je ten tygr, že ano...?) a menšiny (ovace ve stoje pro toho asiata za Life Of Pi).

Kéž by si Akademie přestála hrát na něco, co nikdy nebude, držela se svého stylu a ocenila třeba některou z žijících legend (Olivia de Havilland, Joan Fontaine, Kirk Douglas, Shirley Temple, Mickey Rooney, Lauren Bacall, Angela Lansbury - tihle všichni se zdají být pořád ještě dostatečně čilí na to, aby je pozvali!).

 Jo a kam se letos poděli Brad, Angelina a její nožka?

Loňskou nožku Angeliny Jolie Anne předčila "o prsa"! 
Zahraniční komentátoři ten zjev nazvali
"Les Nipplerables" - Prsníci

5 komentářů:

  1. Jak ráda bych to viděla taky! Bohužel jsem se musela spokojit jen s kusem live streamu z červeného koberce a výsledky druhý den ráno. Šaty Anne Hathaway jsem ale ještě stihla a na tom videu to vypadalo snad ještě hůř, než pak na fotkách, zrovna na tak váženou událost, jako jsou Oscaři, si teda mohla vybrat lepší model než cosi zástěrovitého tvaru se špičkama na prsou :D i Jane Fonda ve svých 75 vypadala tak milionkrát líp!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na internetu jsou možnosti, jak si záznam pořídit, jenom musíš hledat :) Jinak co se týče šatů, jsem v tomhle ohledu laik, ale je pravda, že Jane Fonda mě v tom žlutém zaujala dost. A potom ještě Charlize Theron klasicky v bílém.

      Vymazat
    2. no jo, máš pravdu :D vůbec mě nenapadla ta nejjednodušší možnost! jinak ještě k michelle obama se mi podařilo narazit na íránskou úpravu, to je taky docela vtípek! www.guardian.co.uk/world/2013/feb/25/michelle-obama-oscars-dress-iran

      Vymazat
  2. Až na Ch.Waltze jsem si jinak tipla všechny herce správně!
    Jennifer náhodou byla skvělá, sice si nemyslím, že by v Terapii láskou byla tak přesvědčivá, ale jinak ji fakt žeru.
    Oblečení bych rozebírala dlouho, takže k show: předvedení Bídníků mi přišlo divné, prostě...nevím, nějaké divné. Ovšem Eddie je úžasný, to je fakt.).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsem zrovna viděl válečný film Zero Dark Thirty a musím říct, že Jessica Chastain by si Oscara za nejlepší herečku zasloužila víc. Ale Jennifer Lawrence mám rád - je HOT ;)

      Vymazat

... a tak jste pravili vy!