sobota 9. března 2013

Moje cesta do školy

Uff, vím, zní to jako název slohovky z prvního stupně základní školy, ale včera na to přišla řeč. Spolužačka totiž píše článek o nejkrásnějších trasách pražské MHD a sháněla tipy. A tak jsem samozřejmě přispěl svou troškou (s malým T!) do mlýna.

Podle mě je jasným vítězem trasa linky 18. Jezdím jí prakticky denně, ale přesto mě dosud neomrzela. Neřeknu, odkud vyjíždím ani kam jezdím, protože pak by se na mě v už tak přeplněných vozech tramvaje kromě turistů, spoluobčanů a fanynek začali lepit i stalkeři, a tak se zaměřím jenom na úsek.

Na ten nejhezčí.

CHOTKOVY SADY! Po pravé straně máte staré vilky, po levé Letnou. O kousek dál zpoza stromů vykoukne architektonicky zvláštní Bílkova vila, ale nemáte moc času si ji z tramvaje prohlédnout, protože se přesunujete pod Chotkovy sady. Tady se po levé ruce naskýtá nádherný výhled na Prahu - fakt jako z pohlednice. Po serpentině tramvaj sklouzne dolů, kde je...

MALOSTRANSKÁ! Z Klárova lze vidět sídlo prezidenta - Hrad - i premiéra - Kramářovu vilu (když se pořádně zakloníte). Osmnáctka potom jede na Mánesův most. Zde po levé straně vidíte Rudolfinum, po pravé straně Karlův most, před vámi je Filozofická fakulta a za zády máte Strakovu akademii. Paráda!

STAROMĚSTSKÁ! Tramvaj se stočila doprava a poté, co proběhl klasický nástup a výstup a dveře se zavřely, pokračujeme kolem Klementina, gotické věže u Karlova mostu, projedeme stísněnou uličkou, která se rozevře v...

KARLOVY LÁZNĚ! Ačkoliv ten taneční klub znají všichni cizinci v Praze, zastávka tramvaje kupodivu příliš frekventovaná není. Já tam taky nerad vystupuju, protože se tam špatně přechází přes silnici. Z Karlových lázní je po pravé straně nádherný výhled na Pražský hrad - klišé fotka č. 2. Osmnáctka zabočí doleva u kavárny Slavie a vidíme...

NÁRODNÍ DIVADLO! O té budově z 19. století snad není třeba nic moc říkat, budova Nové scény ji zajímavě doplňuje. Když se tramvaj rozjede Národní třídou, můžete sledovat staré paláce, z nichž mnohé nahoře nesou ještě jména stavitelů či bývalých majitelů.

NÁRODNÍ TŘÍDA! Tady naši cestu ukončíme. Připomínám zajímavost, která může mást cizince: stanice metra Národní třída (která momentálně nefunguje) ústí ve skutečnosti do Spálené ulice, jež je na Národní kolmá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!