středa 8. května 2013

KOMIKS: Superman v alternativní realitě neslouží hvězdám a pruhům

Mám rád alternativní reality, teorie "co by, kdyby" a originální pohledy na dobře známou tematiku. Proto jsem si nemohl nechat ujít komiksovou knihu Superman: Rudá hvězda. Ta si pohrává s myšlenkou, že Superman nepřistál ve Spojených státech, nýbrž v Rusku. A začal sloužit tamějšímu totalitnímu režimu.

To mě ohromně zaujalo: vždyť Superman spolu s jablečným koláčem, vlajkou hvězd a pruhů a sochou Svobody patří k symbolům Ameriky. Jak by to dopadlo, kdyby se pokoušel americké hodnoty zničit pod vlajkou srpu a kladiva? 

Ukázalo se, že moje fantazie je bohatější a pestřejší než ta tvůrců, neboť podle mého z výborného nápadu nedokázali vytěžit tolik, kolik by mohli. Abych to podal slovy soudruhů z Moskvy: "Plán splnili pouze na 60 procent!"

Líbila se mi šedá technicolorová atmosféra připomínající filmy a fotografie z 50. let, kdy hrozilo, že se ze Studené války stane konflikt příliš žhavý na to, aby jej planeta vydržela a konec mohl přijít kdykoliv. Líbila se mi i obálka zobrazující Supermana ve stylu propagandy. Nedávno jsem dělal referát na propagandu během 2. světové války a ten styl (písmo, výtvarné pojetí...) mě hrozně fascinuje.

Jenže slabinou komiksu je příběh. Je rozdělen na jakési tři kapitoly, jenže skutečně zábavný je možná jeden (když přimhouřím oči, tak jeden a půl). Pak si tvůrci začali vypomáhat různými vedlejšími postavami ze světa Supermana, s nímž nejsem zas tak dobře obeznámen. A pro člověka, který je rád, že pozná Clarka Kenta a Lois Laneovou, zápletka občas nedávala smysl.

V tom mě komiks zklamal. Myslel jsem, že půjde o skutečně výjimečné dílo (jako třeba Watchmen - Strážci s geniálně promyšlenou zápletkou), ale jde o pouhé béčko, které se schovává za luxusní obálkou.

4 komentáře:

  1. Hezká recenze. Který příběh konkrétně ti přišel zábavný?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se celkem líbil začátek. Ale jasně vede ta část odehrávající se v Moskvě - před a po smrti Stalina a střet s guerillovým Batmanem. Trochu mi to připomnělo 1984.

      Vymazat
    2. Díky za odpověď. Ještě by mě zajímala ta tvoje bohatější fantazie.

      Vymazat
    3. Haha! No myslím, že by mohlo být zajímavější víc propracovat tu politickou stránku komiksu, protože o politiku tam jde především. Takže třeba Superman by ve službách SSSR natáčel propagační filmy, nechal se fotit na plakáty atd. Prostě víc propracovat Supermana jako symbol sovětského Ruska, jeho využití v propagandě, které by nepochybně bylo větší, než jen zachraňovat každého Rusáka na poli před traktorem. O jednotlivé lidi komunistům nikdy nešlo, šlo jim o celek. Když to porovnám s těmi politicky velice propracovanými Watchmeny, jde o hodně slabé dílo.

      Vymazat

... a tak jste pravili vy!