úterý 18. června 2013

Zemřela Esther Williams: hvězda muzikálů, která za sebou udělala vlny

6. června v 91 letech zemřela plavkyně a hvězda technicolorových aquamuzikálů 40. a 50. let Esther Williams. Jejími nejznámějšími filmy jsou Neptunova dcera (1949) a Million Dollar Mermaid (1952).

Esther Williams strávila bezmála 20 let své kariéry ve stáji studia MGM, kde využila své plavecké schopnosti k různým tanečním a plaveckým vystoupením ve stylu akvabel, aby se nakonec uchýlila k Universalu, kde už její úspěchy nebyly tak velké.

Na přelomu 50. a 60. let podstoupila experimentální psychoterapii pomocí LSD a velice si ji pochvalovala, což způsobilo ohromný poprask.

Letos poslední hvězdy klasického Hollywoodu vymírají jako po dešti (Deanna Durbin, Celeste Holm, v Česku Eva Gerová). Pro více žijících legend navštivte můj příspěvek o hvězdách stříbrného plátna, které pamatují víc než učebnice filmové historie.

Esther Williams byla nebezpečná!

3 komentáře:

  1. Já o Esher Williams četla vždy jen v životopisech ostatních hvězd, takže ti děkuju, žes napsal její krátký životopis. Tím svým zaměřením mě vždycky zajímala, ale nidky jsem si nenašla čas si najít nějaký její film. No, asi si ho najdu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem viděl Million Dollar Mermaid, což je životopis australské plavkyně z počátku 20. století, kdy se stala v Americe hvězdou a pak účinkovala i v němých filmech. Příběh je celkem klišé, ale ta vodní čísla jsou super.

      Vymazat
    2. Díky za tip, už ho hledám!

      Vymazat

... a tak jste pravili vy!