úterý 17. července 2012

Hrají si na architekty. Spustí revoluci ve stavebnictví?

Lze postavit dům za 100 tisíc? Mají v Česku mladí architekti možnost se uplatnit v praxi? Čtveřice studentů architektury chce veřejnosti dokázat, že odpověď na tyto dvě otázky zní ano. Jejich počínání lze navíc díky sociálním sítím sledovat onlině takřka živě.

„Dostali jsme od nadace O2 Think Big 90 tisíc, za které postavíme dům. Stavbu srovnatelnou s běžným bydlením, ale mnohem levněji. Věříme, že není nutné si v dnešní době brát úvěry na několik desetiletí,“ tvrdí na facebookové stránce, která zatím přilákala na 150 fanoušků, mladí architekti.

Z projektu si neodnesou žádnou finanční odměnu. „Zato věříme, že nám to přinese spoustu zkušeností,“ píší. Doufají, že cenné zážitky z realizace stavby v budoucnu uplatní při hledání zaměstnání či zakládání vlastní kanceláře.

Do projektu zapojili i své kamarády z jiných oborů, kteří chtějí dokázat své schopnosti mimo prostor školy. Dřevostavba, jež má v budoucnu sloužit ostatním architektům a zájemcům o alternativní bydlení, vznikne v Záluží východně od Plzně.

O zápalu budoucích stavitelů svědčí na facebookových stránkách aktivní prosby o pomoc při shánění materiálu a nářadí. Proto pokud můžete na pár dní postrádat pilu či vrtačku, nebo jestli nevíte, co si počít se stohem prken, co vám zbyla z rekonstrukce domu, navštivte jejich profil nazvaný Hrana architektury.

Zajímavý počin se zatím nedostal do povědomí veřejnosti, ale první ohlasy na sociálních sítích jsou pozitivní: „Je třeba víc lidí, jako jste vy,“ vyjádřila podporu nové generaci stavitelů Eliška Doležalová. Fanouškem se stal dokonce i mistr českého designu Maxim Velčovský.

O levné bydlení je ve 21. století větší zájem, než kdykoliv předtím. Moderní technologie navíc dnes umožňují, aby se sny mladých architektů o domu za zlomek běžné ceny staly skutečností. Tak proč se toho nezúčastnit? Třeba si neodnesete pouze hřejivý pocit z pomoci druhým, ale taky kontakt na budoucího Corbusiera.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!