pátek 9. listopadu 2012

SINISTER: parádní lekačky a černý humor

Chcete vzít do kina svou holku/kluka a v sychravém podzimním počasí si ještě dopřát nějakou tu lekačku navíc? Doporučuju hororový film Sinister, který právě přichází do našich kin.

Já to viděl na filmovém semináři a v sále panovala hrozně uvolněná nálada, asi jako když jste v letním kině s přáteli, kteří mají potřebu komentovat vše, co se děje na plátně. Navzdory příjemné atmosféře mezi spolužáky se však na plátně odehrávalo něco, co bych nikdy zažít nechtěl.

Spisovatel (skvělý Ethan Hawke) píšící knihy o záhadných vraždách se i s rodinou nastěhuje přímo do domu, kde předchozí obyvatele policie našla oběšené na stromě. Na půdě najde staré filmové pásky s domácím videem. Kotouče s filmem nazvané bazénová party nebo například grilování však po záběrech šťastné rodiny zachycují tutéž rodinu umírat hrůznými způsoby ("sekání trávy" je obzvlášť hrůzostrašné). Spisovatel na videích v pozadí pokaždé najde stejnou děsivě rozšklebenou tvář. V noci má divné noční můry a pocit, že v domě nejsou sami. Jeho syn je zmítán zvláštními nočními děsy, dcera maluje výjevy z videí, které vidět nemohla. A když už si myslíte, že je po všem, celé to dospěje k neotřelému konci.

Kdosi kdysi řekl, že horory už z podstaty nemůžou být originální. Sinister však i z průměrné zápletky dokáže vytěžit maximum díky parádním lekačkám - několikrát jsem se lekl tolikrát, že jsem si přitáhl kabát až do obličeje a zakousl jsem se do něj.

Další silnou stránku filmu je humor. Tísnivou atmosféru prastaré hrozby se daří střídat s uvolněnějšími momenty, kdy postavy využívají černý humor k odlehčení situace.

No a samozřejmě zajímavý konec, ale víc prozrazovat nebudu, ať máte důvod zajít do kina se svou drahou polovičkou a ve strachu se chytat za ruce a osahávat v potemnělém sále.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!