pátek 17. února 2012

Mých top 5... ZNĚLEK FILMOVÝCH STUDIÍ

Znáte to: pohodlně se uvelebíte v měkkém křesle v kině nebo doma. Trailery a upoutávky už skončily, všude je tma, plátno je černé a najednou se objeví to důvěrně známé logo, doprovázené chytlavou melodií, řevem lva či famfárou. Nic si tak nespojujeme s filmy, jako právě znělky filmových studií. Některé z nich jsou nové, jiné už půl století stejné, pouze upravené.

5. Dreamworks - dlouho jsem se rozmýšlel mezi tímto logem a logem Warner Bros. Jenže Warneři to v skoro v každém filmu mění, takže jsem se nakonec rozhodl pro panáčka na měsíci, který rybaří za jemného drnkání kytary (?).

4. Walt Disney - pro fanoušky Disneyho tvorby je krátký přelet nad říší pohádek jako listování v Bibli pro křesťany. Pohled začíná na hvězdu z Pinocchia, poté vidíme rozsáhlé lesy ze Sněhurky, světýlka městečka z Lady a Tramp, vlak (z Polárního expresu?) a samozřejmě královský zámek nad jezerem (které má mimochodem tvar hlavy Mickey Mouse).

3. Metro Goldwyn Mayer - dnes už legendární záběr na lva Lea (v historii MGM vystřídalo lvů několik), kterak několikrát zařve v kruhu tvořeném cívkami filmu a heslem "Ars Gratia Artis" - Umění pro umění, si odnáší medaili stejně bronzovou jako je lví hříva!

2. Columbia Pictures - nejprve prudký záblesk světla. Poté zjistíme, že to je pochodeň krásné dámy v antické tóze. Důstojná paní Columbia stojí na podstavci a za ní po nebi plují krásná bouřková oblaka. A ta hudba! 
1. 20th Century Fox - tramtarááá, ratatatatatramtarááá, tramtarará! První místo získává zřejmě nejslavnější filmová famfára. Když ji slyším, musím myslet na všechny filmy, které jsem po ní spatřil (hlavně tedy na Star Wars). Reflektory ozářené art-deco logo proti soumračné hollywoodské obloze je spolu se lvem MGM a paní Columbií nejstarší. Ve filmech se objevovalo už ve 30. letech (i když s trochu jinou hudbou a bylo taky kratší). Jednoznačný vítěz! V současné verzi je v dálce vidět slavný Hollywoodský nápis a v některých filmech se upravuje pro dodání atmosféry.

Teď mě nejspíš budou nenávidět fanoušci Universal Studios, ale jejich nové logo mě z jakéhosi nevysvětlitelného důvodu irituje - možná tou bodavou melodií a logo Paramountu se mi víc líbilo v minulosti než to současné.

Žádné komentáře:

Okomentovat

... a tak jste pravili vy!